BMW Concept Z4: Végtelen szabadság

A kaliforniai Pebble Beach Concours d’Elegance idei felvonásán a bajor prémiumgyártó a végtelen szabadság négykerekű szimbólumának progresszív előfutárát gurította reflektorfénybe.A vérpezsdítő menetdinamika, a progresszív kiállás és az ellenállhatatlan stílus hamisítatlan egységeként megálmodott BMW Concept Z4 tanulmányautót karcsú vonalak, kompakt karosszéria-arányok, lendületes jármű-sziluett és érzelmekben gazdag formai megoldások jellemzik. A szemet gyönyörködtető koncepció a 2018-ban bemutatkozó új BMW roadster hivatalos hírnöke.

A BMW Concept Z4 tanulmányautó a BMW roadstereinek klasszikus stílusjegyeit örökölte, a hosszú tengelytávolság, az alacsonyan rajzolt vonalvezetés, az elegánsan elnyújtott jármű-sziluett és a kompakt hátfal így egy modernkori, magabiztos egységet alkot, amelyet a BMW klasszikus és kortárs dizájnnyelvezetének ötvözete jár át. A csapott motorháztetőnek és a rövid karosszéria-túlnyúlásoknak köszönhetően az üléssor ezúttal is szinte pontosan az első és a hátsó tengely közé került, amely már első ránézésre is teljesítményre összpontosító, agilis sportautó benyomását kelti.

A legújabb roadster-koncepció oldalirányú körvonala egy hátrafelé emelkedő ék alakot formál, amely már álló helyzetben is a BMW Concept Z4 tanulmányautó dinamikus menettulajdonságait hirdeti. Az ülések mögött domborodó modern, nagyméretű ívek a szélvédőkerettel kiegészülő bukókeretként szolgálnak, miközben a mélyen ülő koncepció sportos énjét nyomatékosítják.

A markáns vonalvezetés és a nagyméretű, letisztult felületek fény-árnyék játéka a karosszéria exkluzív, Energetic Orange törtnarancssárga árnyalatú fényezésében teljesedik ki, amely a duplaküllő-dizájnú, 20” méretű könnyűfém keréktárcsa-garnitúrával kiváló kontrasztot alkot.

A karosszéria és az utastér közötti kivételes harmónia nem csupán a színekben, de a formai megoldásokban is visszaköszön. A BMW Concept Z4 tanulmányautó utasterének dizájnnyelvezete egyértelműen a külső kialakítás erőteljes, háromdimenziós karakterét és lendületét idézi, miközben a belső elrendezés nagy része árnyalatában is igazodik a karosszériához. A külső és a belső közötti tökéletes összhangot elegáns króm dekorcsík hozza kontrasztba.

A letisztult, kizárólag a lényegre összpontosító elrendezés jegyében a koncepciót vezérlő összes gomb, kapcsoló és funkció egyetlen közös „kontroll-szigeten” kapott helyet, hogy a vezetés élményét semmi se zavarja meg. Az utastérben alkalmazott anyagok ugyancsak a minimalista elvet követik, az elegánsra csiszolt króm betétek és az üléseket díszítő hatszögletű motívumok kettőse ráadásul kiváltképp exkluzív hangulatot teremt. A sportos atmoszféráról mindezeken felül a szénszálból készült küszöblécek, valamint az ülések és a műszerfal aszimmetrikusan kidomborított emblémái gondoskodnak.

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?