BMW Roadster Concept: Forradalmi motor

Érzelmekben gazdag, konkrét formában öltött testet a 2014-es Concorso d’Eleganza Villa d’Este alkalmával a BMW Motorrad boxermotoros roadstereinek jövőbeni generációja – megszületett a Concept Roadster, mellyel a BMW boxermotoros roadstereinek jövőjét fogalmazza meg.

A BMW boxermotorjai mindig is mély benyomást keltő menetteljesítményeket és teljes fordulatszám-tartományukon intenzív vonóerőt kínáltak. Legújabb nemzedékük 1170 köbcentiméter hengerűrtartalmából 7750-es percenkénti fordulatszámnál 125 lóerő teljesítményt, 6500-as fordulatnál pedig 125 newtonméter maximális forgatónyomatékot produkál. A motor a BMW Concept Roadster vizuális középpontjában helyezkedik el. Kompakt arányai alacsony elejével és magas hátuljával ék alakú sziluettet kölcsönöznek számára, amelynek köszönhetően e motorkerékpár már álló helyzetében is a gyorsulás érzetét sugallja. Ez az ugrásra kész benyomást keltő, kifejezetten az első kerekekre összpontosító alapforma a különösen rövid farkialakítással eleve agilis, és könnyű irányíthatóságot sugall. Kéttónusú fényezés erősíti a motor alsó, sötét traktusa, illetve az ülés, az üzemanyagtartály és a far felső, könnyed hatást keltő régiójának elkülönítését.

BMW Concept RoadsterFényszórója a klasszikus kerek lámpák modern, dinamikus utódja. Igényes, LED-technikájú világítótestek formálják meg a BMW Concept Roadster egyéni arculatát, kifejezetten „technikai” karakterrel ruházva fel azt. A LED-technika emellett igen vékony fényszóró kialakítását tette lehetővé, amely oldalnézetben különösen könnyed hatást kelt. Mögötte visszafogott, a lényegre összpontosító, ám exkluzív high-end stílusú műszeregység szolgál a szükséges információkkal.

BMW Concept RoadsterAz üzemanyagtartály, az ülés és a hűtő harmonikus összhangban alkot tökéletes formai egységet. A szoborszerűen kiformált fehér (Sparkling Light White) tank precíz kidolgozásával a tanulmánymodell előretörő hatást keltő fellépését emeli ki és dinamikus menetteljesítményeire utal. A tartály közepének matt rozsdamentes acél borítása high-end stílusú, mégis robusztus stílusjegyként jelenik meg.
Az üzemanyagtartály tekintetet vonzó vizuális folytatása a fényes, marási eljárással megmunkált alumíniumból készült meredek hátsó traktus. Az önhordó farszerkezet egyetlen darabból készült, így különösen visszafogott és finoman kidogozott hátsórész születhetett. A marás szándékosan jól láthatóan meghagyott felületi mintázata kemény karakterű, „ipari” megjelenést eredményez, sajátos kontrasztot alkotva a fényezett és galvanizált felületekkel. A hátsórész kifejezően megformált alsó és felső felületei kifinomult stílusban közvetítik a BMW Concept Roadster érzelmekben gazdag üzenetét.

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?