Ducati Scrambler: Három az olasz igazság

A január utolsó napjaiban megrendezett Veronai Motorkiállításon a négy „alapverzió” mellett három különleges Ducati Scrambler modellt is megcsodálhatott a nagyközönség. A motorokat három elismert motorépítő mester készítette.

Ducati Scrambler designA Ducati Scramblerből eleve négy modell létezik. A Full Throttle kivitel a pályagépek rajongóinak készült, míg az Urban Enduro a terepes stílus kedvelőinek szól. Az Icon lenne az alapkivitel, a Classic ezzel szemben a gyár álláspontja szerint az 1970-es éveket idézi. A legendás olasz motorkerékpár azonban három motorépítő mester figyelmét is felkeltette, akik el is készítették a saját átirataikat a motorból.

Ducati Scrambler designAz egyik változat, Dario Mastroianni és a milánói Officine Mermaid cég alkotása. Mastroianni választása azért esett a Scramblerre, mert az állítása szerint az egy hamisítatlan olasz motor. Az elkészült motor pedig tagadhatatlanul eredeti Officine Mermaid termék, igazán spártai, ugyanis az átalakítás során minden olyan dolgot elhagytak, ami nem kapcsolódik közvetlenül a motorozás élményéhez.

Ducati Scrambler designFilippo Bassoli az olasz MD cégtől is azért döntött a Scrambler átalakítása mellett, mert szerinte az egy klasszikus, technikai értelemben is ízig-vérig igazi motorkerékpár. A motorja megalkotásánál pedig a szabadság és az innováció volt a kulcsszó. Az eredmény pedig egy alumínium karosszéria, egyetlen darabból álló farok rész, és a speedway motorok által ihletett fényszóró lett.

Ducati Scrambler designA veronai Mr. Martini cég tulajdonosa, Nicola Martini ezzel szemben teljesen máshogyan közelítette meg a Scrambler átépítését. Martinit a Scrambler sokoldalúsága megadta meg, ezért úgy döntött, hogy forradalmasítja az alapkoncepciót és egy Café Racert csinál a Scramblerből. A végeredmény pedig egy olyan inkább amerikai és nem brit Café Racer stílusú motor, ami nagyon sokat merít a Ducati eredeti, még az 1970-es években megjelent Scrambler modelljéből. Martini motorját olyan elemek teszik egyedivé, mint a magasított kipufogó rendszer, vagy a bütykös gumik, miközben azért a hamísítatlan Ducati Scrambler vonások is felfedezhetők rajta.

Ducati Scrambler design

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?