Kormoran trimarán: motorcsónak transformers

Egy kis ausztrál hajógyár, a Kormorán azonos néven egy olyan új motorcsónakot készített, amiből a vásárlók plusz befektetés nélkül, négy teljesen más kinézetű és funkciójú hajót „kaphatnak”. A Kormorán tulajdonosa, így nem csak egy gyors motorcsónakot, hanem egy trimaránt, egy katamaránt, egy egytestű és egy szárnyashajót is kap a pénzéért. A különleges hidraulikus hajótest ugyanis az ember szeme előtt tud átváltozni, sőt erre még mozgás közben is képes. Mi ez, ha nem az igazi Transformers?

A titok nyitja, hogy a Kormoran hajtóteste több részből áll, ezeket a részeket pedig hidraulikus motorok mozgatják, így egy elektronikus vezérlőrendszer segítségével a hajótest részei különböző pozíciókba tudnak beállni. Az egytestű hajónkból pedig a leválasztható hajtótestrészek segítségével, katamaránt (ebben az esetben a központi hajótest a víz felett lebeg), vagy éppen trimaránt is kialakíthatunk.

Kormoran trimaránA variációknak ezzel még nincs vége, a Kormorant ugyanis az egytestű módban szárnyashajóként is használhatjuk, ekkor a hajótest kiemelkedik a vízből, ami 80 százalékkal csökkenti a víz közegellenállását, gyorsabb, simább és üzemanyag takarékos utazást lehetővé téve. A teljesítményben azonban így sem lesz hiány, ugyanis a hajót három vízsugárhajtómű mozgatja 493 lóerős összteljesítménnyel, ennek köszönhetően pedig a Kormoran maximális sebessége eléri a 44 mérföld/órát (70 km/h), miközben akár a maximális sebességen is 200 kilométert is utazhatunk a 7 méter hosszú és 1,5-3,5 méter széles háromszemélyes hajóval.

Kormoran trimaránA szánszálból, acélból és titánból épült hajó extra szolgáltatásait növeli, hogy annak orrából, teakfából készült stéget is hajtogathatnak az úszni vágyók, míg a hajó belsejében a mindent beborító bőr növeli a kényelmet. A motorcsónakot fényszórókkal is felszerelték az éjszakai navigáció biztonságosabbá tétele érdekében. A 13 millió dollárért kifejlesztett hajót, bár annak az ára és a gyártás megkezdésének a pontos ideje még ismeretlen a Monacói Jachtkiállításon már le is leplezi a gyártó.

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?