Lexus: Kinetikus üléskoncepció

A 2016-os Párizsi Autószalonon a Lexus újabb világpremiert tartott: a Toyota luxusmárkája a világ egyik legjelentősebb autós seregszemléjén olyan forradalmi kinetikus üléskoncepciót leplez le, amely rosthálós konstrukciója révén alapjaiban alkotja újra az autóülés fogalmát.
Lexus kinetikus üléskoncepció

A Lexus által bemutatott forradalmi ülés esetén az üléspárna és a háttámla elfordulása követi a gerincoszlop mozgását, és fokozza a fej tartásának stabilitását, míg a rugalmas szálakból álló, pókháló mintázatú háló szorosan illeszkedik a test formájához, elosztja a terhelést és hosszú távon is kényelmet és optimális megtámasztást biztosít. A háttámlát alkotó szálak környezetbarát, szintetikus pókselyemből* készültek.

Lexus kinetikus üléskoncepció

Az emberi testben a gerinc tartja stabilan a fejet. Lehetővé teszi a medence és a mellkas ellenkező irányú elfordulását, és stabilizálja a fejet sétálás, vagy futás közben.
Ugyanennek a mozgásnak az autóülésen történő megvalósulását szolgálja az az ülőlap és háttámla, amely az utas tömegével, a külső erőhatásokkal együtt mozdul el. Így az autóban ülve annak mozgásától függetlenül az ülés stabilizálja a fej mozgását, és így rögzíti a látómezőt is. Ez csökkenti az utasok fizikai megterhelését, és fokozza a kényelmet.

Lexus kinetikus üléskoncepció

Az ülésváz „kárpitozása” a háttámla közepéből pókhálószerűen kifeszített fonalak kombinációjából áll. Ez a háló kellően rugalmas ahhoz, hogy tökéletesen illeszkedjen a benne ülő testéhez, csökkentve az egyes testrészek terhelését, és hosszú távon is kényelmes ülést biztosít.
A háttámla középpontja a lapocka magasságában található, ami lehetővé teszi, hogy a mellkas elforduljon az ülés tengelye körül. Ez stabilizálja a fej mozgását, és fokozott megtámasztást biztosít. Az ülés ennek a kialakításnak köszönhetően vékonyabb és könnyebb, ami az autó teljes tömegét is csökkenti.

Lexus kinetikus üléskoncepció

A háttámla pókháló mintázatú konstrukcióját alkotó szálak nem kőolaj alapú anyagból, hanem környezetbarát, szintetikus pókselyemből* állnak. A fonál fő alkotóeleme a fehérje, amit ebben az esetben mikrobiális erjesztéssel állítanak elő, utána sodorják, majd kiemelkedő ütéselnyelő tulajdonságokkal rendelkező, ellenálló anyaggá fonják.

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?