Építészet: Souk Market, Abu Dhabi

  • Bazárok bazára
  • Bazárok bazára
  • Bazárok bazára
Az Egyesült Arab Emírségek a térség meghatározó üzleti és turisztikai célpontja, Dubai mellett azonban Abu Dhabi is egyre több látványossággal csábítja az ide érkezőket. Ezek sorában az egyik legújabb a brit Foster and Partners iroda tervei nyomán felépült Souk Market. .

A hatalmas komplexum egy tradicionális arab város főterének szerkezetét követi: körben több kilátó, középütt nyüzsgő forgataggal csábító piac, mindez természetesen mai olvasatban. A meghatározó városképi elemmé előlépett tornyok egyikében irodák, a másikban luxus apartmanok, a harmadikban pedig két elegáns hotel kapott helyet. A magasra nyúló építmények között, a város legrégebbi piacának helyén áll a Souk, amely – ahogyan azt neve is sugallja – a jól ismert plázák sémája helyett a tradicionális arab bevásárlóhelyet tekinti mintának.

A magasra nyúló építmények között, a város legrégebbi piacának helyén áll a Souk, amely – ahogyan azt neve is sugallja – a jól ismert plázák sémája helyett a tradicionális arab bevásárlóhelyet tekinti mintának.

Az illúzió tökéletes: szűk utcácskák bonyolult rendszere, színes üvegablakokon beszűrődő napfény, a tökéletes páratartalmat biztosító vízfolyások minden részletükben autentikus, ugyanakkor technológiai szempontból roppant igényes díszletvilágot varázsolnak a bámészkodók köré. Van itt minden, mi szem és szájnak ingere, a luxusmárkák csillogó butikjaitól kezdve a gyümölcs-, fűszer- és zöldségárusok standjain át egészen a kézmûves portékákat kínáló helyi mesterek boltjaiig.

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?