Cadillac Ciel: Álomhajó

Egy roppant érdekes koncepciót leplezett le a Pebble Beach-i kiállításon a Cadillac. A retro koncepció egyben a jövőbe mutat, hibrid motor dolgozik benne 425 lóerős maximális teljesítménnyel.

A nehéz helyzetéből lassan kikecmergő legendás amerikai luxusmárka egyre bátrabban tekint a remélhetőleg sokkal fényesebb futura elé: a Ciel Concept mintegy szimbóluma gyár jövőbe vetett maximális optimizmusának, a lehetőségek adta tárház palettáinak szakértő kezek alkotókészségének. A Ciel Concepttel nemcsak a szakmát nyűgözték le, de egyben azokat is, akik bíznak a már kissé erősödő piaci részesedéssel felkapaszkodó márkában.

Cadillac CielA Ciel egy olyan négyajtós, 2+2 üléses Convertible, amely megjelenését elsősorban az 1960-as években népszerű, hasonló kialakítású óriáskabriókból meríti (egy picit emlékeztet a tragikus sorsú Kennedy-elnök Lincoln Continentaljának formájára), s vegyíti azt a jelenkor Cadillacjeinek pengeéles optikai részleteivel. A „tengernyi” motorháztetőt, a hatalmas utasteret befogadó test (amely egészen pontosan 5.174 mm hosszúságú) tengelytávolsága 3.175 mm, a designt pedig a GM North Hollywood Design Center két mérnökének köszönhetjük. A külső megjelenésért Niki Smart, a belső eleganciáért pedig Gael Buzyn volt a felelős.

Cadillac CielUtóbbi – akárcsak a külső – szintén megér egy misét. Az egymással szemben nyíló ajtók mögött („suicide door”) Buzyn egy olyan, a legnemesebb anyagokból összeválogatott, kivételes eleganciát prezentáló utasteret épített meg, amely egyben a kompromisszumok nélküli kényelmet is fennkölten hirdeti, a minőségi összhatása megkérdőjelezhetetlen. Az alumínium, a kézzel varrott, minőségi bőr és az olasz olívafa triója fennségesen rajzolt ívekben egyesül, amely elsődlegesen klasszikus, hagyománytisztelő, de rejtetten a mai innováció is felfedezhető rajta.

Cadillac CielA hosszú motortérben azonban már a jövő foglal helyet. A 3,6 literes, közvetlen befecskendezéses V6-os benzinmotor és egy elektromotor kettőse összességében 425 lóerőnyi teljesítményt, illetve 583 Nm nyomatékmaximumot hoz össze, hogy ezen paramétereket az összkerékhajtásán keresztül dinamikává transzformálja.

Cadillac CielAz autó természetesen ilyen formában valószínűleg sohasem fogja szelni a világ úthálózatát, ám a gyár egyik képviselője egy újságírói kérdésre válaszolva titokzatosan csak annyit modott: „nem építenénk koncepciókat, ha nem lennének terveink velük”.

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?