Jaguar

Jaguar
Az XKR-S Convertible minden idők legerősebb és leggyorsabb nyitott GT Jaguar modellje. A kompresszoros AJ-V8 benzinmotor legnagyobb teljesítménye 550 lóerő, maximális forgatónyomatéka 680 Nm. A Performance aktív kipufogó rendszer nagyobb teljesítményt és forgatónyomatékot biztosít, és jellegzetes hangzással ruházza fel az XKR-S modellt.

A kistömegű alumínium karosszéria-szerkezet kiváló torziós szilárdságot eredményez: az XKR-S Convertible kategóriája legjobb torziós merevséggel rendelkező modellje. Az átdolgozott első és hátsó felfüggesztés fokozott agilitást és pontosabb irányíthatóságot eredményez, anélkül, hogy hátrányosan befolyásolná a menetkomfortot.
A továbbfejlesztett Adaptive Dynamics menetdinamikai rendszer révén a sportos vezetők biztonságosan kihasználhatják az autó vezethetőségi potenciálját. Az áramlástani numerikus szimuláció alapján végzett formai módosítások csökkentik a felhajtóerőt és maximális aerodinamikai stabilitást eredményeznek az új kialakítású első lökhárító, szélesebb és mélyebb légbeömlők, szénszálas alsó légterelő és kétoldali gondolák segítségével. A vízszintes légáramlatokat új küszöbelemek simítják el, egyben kihangsúlyozzák a 10 mm-es ültetést.

Egyedi hátsó szárny szénszálas betétekkel és köténnyel, az első/hátsó aerodinamikai egyensúly érdekében

A tető mindössze 18 másodperc alatt lenyílik, és eltűnik a tárolórekeszben.
A modell utasterének ékességei a 16 irányban állítható, szénszálmintázatú bőrrel kárpitozott Performance ülések.

Bevezetés

A Jaguar sportos modellcsaládjának csúcsmodellje, az XKR-S ezennel társat kap a kabrió kivitel személyében, amely a már megismert, magával ragadó menetképességek mellett szorosabb kapcsolatot kínál a vezető és utasa, valamint a külvilág között.

Az XKR-S Convertible-ben megvan mindaz, ami az összes eddigi, legendás Jaguar GT modellt jellemezte: a robbanékony teljesítmény, a magával ragadó vezethetőség, a pihentető kényelem és a visszafogott fényűzés – miközben új teljesítmény-kategóriába emeli a márkát. Az új XKR-S modellcsalád áll a hierarchia csúcsán abban az XK szériában, amely az XK, XKR és XKR-S modelleket foglalja magába, kupé és kabrió kivitelben.

Az XKR-S Convertible a kupén már sikeresen bevezetett teljesítményt, dinamikát, formavilágot és utastéri módosításokat alkalmazva minden idők leggyorsabb, nyitott Jaguar GT modelljeként lép színre.

Adrian Hallmark, a Jaguar globális márkaigazgatója szerint az új XKR-S Convertible a nagyteljesítményű, fényűző autózás legkiválóbb formáját testesíti meg:

„Semmi nem szabadítja fel úgy az ember lelkét, mint amikor egy kabrió Jaguar volánja mögött ülhet, most pedig, az új XKR-S Convertible bevezetésével új magaslatokba emelkedik a Jaguar GT élménye.”

Az autó robbanásszerű menetteljesítményeinek alapköve az 5,0 literes, kompresszoros AJ-V8 motor továbbfejlesztett variánsa, amely 550 LE (405kW) teljesítményt és 680 Nm forgatónyomatékot biztosít. Mindez azt jelenti, hogy a motorteljesítmény 8, a forgatónyomaték 9 százalékkal nőtt a Jaguar XKR-hez képest. A hátsó kerekeket egy hatfokozatú automata sebességváltó és aktív differenciálmű közbeiktatásával hajtó erőforrás 4,4 mp alatt gyorsítja álló helyzetből 100 km/órára a modellt, amelynek elektronikusan korlátozott végsebessége 300km/óra.

A nagy ívű menetteljesítmények hátterében egy olyan, teljes körű futómű tuningcsomag áll, amely még tovább finomítja az XK menetdinamikai képességeit, és testközeli kapcsolatot teremt az autó, a vezető és az út között, amit még intenzívebbé tesz a GT nyitott tetős kialakítása.

Az XK kis tömegű alumínium szerkezete hihetetlen torziós szilárdságot biztosít, így a mérnökök kifinomult futómű-komponenseket alkalmazhattak. Az autó átdolgozott, alumínium első kerékagyat, módosított hátsó futómű-geometriát, merevebb rugókat és lengéscsillapítókat kapott. Mindehhez könnyű, kovácsolt keréktárcsák és áthangolt kormánymű-beállítások társulnak; a módosítások együtt kivételesen agilis, közvetlen vezetési élményt eredményeztek, amely során a modell megőrizte eredendő kifinomultságát.

Az autó fokozott menetdinamikai adottságaihoz méltóak a külsőt és az utasteret érintő módosítások. Az XKR-S Convertible kívülről drámai eltéréseket mutat az XK család többi tagjától: gondosan hangolt aerodinamikai kiegészítői szélsőségesen nagy sebesség mellett is hibátlan viselkedést szavatolnak.

A drámai hatás az utastérben is folytatódik. A Jaguar Performance ülések fokozott megtámasztást biztosítanak a vezető és utasa számára nagy sebességű kanyarokban. A szénszálmintázatú bőrrel kárpitozott, fűthető ülések 16 irányban állíthatóak. A szénszálas betétek az utastérben díszítőelemként térnek vissza, kihangsúlyozva a modell magabiztos, határozott karakterét.

Formaterv

Az áramlástani numerikus szimulációk és szélcsatorna-vizsgálatok széles körű alkalmazása, valamint a tesztpályán végzett mérések nyomán a mérnökök számos ponton módosították az XKR-S Convertible aerodinamikáját. Mindezen változtatások elengedhetetlenek voltak a 300 km/óra végsebességre képes, nyitott tetős autó stabilitásának biztosításához.

Az aerodinamikai kialakítást érintő változtatások drámai, merész megjelenést kölcsönöztek az autó orrának. Az ovális légbeömlő élétől kiindulva függőleges karaktervonalak vezetnek le az új rajzolatú lökhárítóhoz, amely szélesebb, mélyebbre nyúló légbeömlőt, szénszálas alsó légterelőt, valamint kettős oldalsó gondolákat kapott. A lökhárító szélén függőlegesen elhelyezett panelek vezetik végig a légáramlatot az autó új küszöbjei mentén, amelyek egyrészt elsimítják a vízszintes légáramlatokat, másrészt optikailag is kihangsúlyozzák a 10 mm-rel csökkentett hasmagasságot.

A szénszálas betétekkel ellátott, egyedi hátsó szárny aerodinamikai hatását összehangolták a szénszálas diffúzorral felszerelt hátsó köténnyel. A két elem együtt 26 százalékkal csökkenti a felhajtóerőt, és aerodinamikai egyensúlyt teremt az orr és a far között, szinte az útra szegezve az autót.

A külső kialakítást érintő változások között különösen látványos a fényes fekete fényezés alkalmazása, ami jól harmonizál a különösen kis tömegű, kovácsolt, 20 colos Vulcan könnyűfém keréktárcsák sötét gépszürke felületkezelésével. A Jaguar High Performance féknyergek kívánság szerint diszkrét sötétszürke vagy feltűnő piros fényezést kapnak. Az XKR-S Convertible hatféle fényezéssel rendelhető, amelyek között megtalálhatók a Jaguar versenyhagyományai előtt tisztelgő árnyalatok: a Polaris-fehér és a British Racing Green is. A hangszigetelt tető zárt helyzetéből 18 másodperc alatt nyílik le és tűnik el a számára kialakított helyen; a szerkezet végsebességnél is maximálisan stabil. Az alapkivitelében fekete tető opcióként hat további árnyalatban is megrendelhető.

„A versenypályára termett XKR-S Coupe filozófiáját egy kabrióra alkalmazni rendkívül izgalmas feladat volt. Magával ragadó, lelkesítő dolog nyitott tetővel autózni, ami ráadásul egy ilyen sebességekre képes autó esetében fokozottan drámai, egyedülálló élményt jelent.”

Ian Callum, a Jaguar Cars formatervezésért felelős igazgatója.

Teljesítmény

Az immár harmadik generációjába lépett AJ-V8 elismerten kiváló, kipróbált konstrukciója lehetővé tette a Jaguar mérnökei számára, hogy kinyerjék a blokkból az XKR-S létrehozásához szükséges, plusz teljesítményt és forgatónyomatékot. A négy vezérműtengelyes, teljes egészében alumínium szerkezetű AJ-V8 olyan fejlett megoldásokkal rendelkezik, mint a levegőkúpos terelésű közvetlen befecskendezés vagy a változó szelepvezérlés, amelyek egyszerre szavatolják a takarékos üzemet és a lehengerlő teljesítményt. A két hengersor közé építették be a Roots csavarkompresszort, amely dupla köztes töltőlevegőhűtőt kapott, hőtani hatásfoka 20 százalékkal jobb, mint az előző generációs kompresszoré.

Az így kapott 550 LE teljesítmény és 680 Nm forgatónyomaték révén az XKR-S Convertible álló helyzetből mindössze 4,4 mp alatt éri el a 100 km/óra sebességet, elektronikusan korlátozott végsebessége pedig 300 km/óra.

Az XKR-hez viszonyított többletteljesítmény (plusz 40 lóerő, illetve 55 Newtonméter) eléréséhez átprogramozták az üzemanyag-befecskendezési jellemzőket, és szabadabb gázáramlást biztosító, aktív kipufogórendszert alkalmaztak.

Lenyitott tetővel az XKR-S Convertible Performance aktív kipufogó-rendszere hamisítatlan versenyhangzást nyújtva fokozza végletekig a vezetés élményét.

Menetdinamika

Mivel az XK modellt eleve kabriónak tervezték, a Jaguar mérnökei anélkül tudták alkalmazni az XKR-S Coupe megalkotása során bevezetett módosításokat, hogy azzal veszélyeztették volna a nyitott tetős GT modell teljesítményét, mozgékonyságát vagy kifinomultságát.

A Jaguar annak idején úttörő szerepet vállalt az alumínium sorozatgyártású modelleken történő alkalmazása terén; az XKR-S nem kis részben a könnyűfém alacsony tömegének és fokozott szakítószilárdságának köszönheti menetdinamikai képességeit. 1800 kg menetkész tömegével és 16.500Nm/fok torziós szilárdságával az autó megfelelő alapot biztosított a mérnököknek ahhoz, hogy a számos, szükséges módosítást végrehajtva megalkossák a márka valaha létezett, leginkább magával ragadó kabrió modelljét.

Az első és a hátsó felfüggesztést egyaránt átdolgozták. Az első kettős keresztlengőkaros felfüggesztésnél alkalmazott új, alumínium kerékagy még pontosabb kormányozhatóságot és visszajelzést eredményez. A fokozott stabilitás és irányíthatóság érdekében azt aktív differenciáművet úgy módosították, hogy igen magas sebességeknél is fokozza az iránystabilitást.

A hátsó lengéscsillapítók felső bekötési pontját még az XKR-S Coupéhoz képest is tovább merevítették, a hátsó kerék saját kormányzási tulajdonságát pedig agilitásra hangolták. Az első és hátsó rugórátákat 28 százalékkal növelték, míg a kifejezetten az XKR-S modell számára kidolgozott adaptív csillapítási program minimális oldaldőlést, valamint maximális tapadást és erőátvitelt tesz lehetővé.

A kis tömegű, kovácsolt könnyűfém keréktárcsák alkalmazásával csaknem 5%-kal mérsékelték a rugózatlan tömegeket. A különleges keréktárcsákra szélesebb, kifejezetten az XKR-S számára kifejlesztett, nagyobb érintkezési felületet nyújtó hátsó gumikat szereltek, így a megoldás jobb tapadást és fokozott erőátviteli képességet is eredményez. Az XKR-S Convertible modellek elöl 255/35 ZR20, hátul 295/30 ZR20 méretű Pirelli P-Zero abroncsokkal szerelve hagyják el a gyárat.

Annak érdekében, hogy a hozzáértő vezetők a lehető legteljesebb mértékben kiaknázhassák a változtatásokban rejlő lehetőségeket, a mérnökök egyedi módon hangolták át a DSC menetstabilizáló elektronikát. A rendszer Trac DSC üzemmódjában egyedi beállítást rendeltek a tapadás- és menetstabilitási szabályozáshoz, valamint az aktív differenciálmű vezérléséhez, így a rendszer kisebb mértékben avatkozik közbe, és ívmenetben szabadabb kezet ad a vezetőnek az autó irányításához, így teljes mértékben kihasználhatók annak lélegzetelállító menetdinamikai képességei.

A modellhez alapfelszerelésként kínált Jaguar High Performance fékrendszer könnyedén megbirkózik az autó lenyűgöző teljesítményével. A hatalmas (elöl 380mm, hátul 376 mm átmérőjű) féktárcsák, az alumínium féknyergek, valamint az XK modellhez képest elöl 44, hátul 31 százalékkal megnövelt felületű fékbetétek megnyugtató fékteljesítményt, stabilitást és fékérzetet szavatolnak.

„Mivel az XK modellt eleve kabriónak terveztük, az autó rendkívül stabil és merev. Ez lehetővé tette számunkra, hogy az XKR-S Coupe sportos futóműbeállításait alkalmazva egy kompromisszumokat nem ismerő kabriót hozzunk létre. Az új modellnél a nagy sebesség, a precíz vezethetőség és a dinamizmus új dimenziója nyílik meg a tető lenyitásakor, a fantasztikus kipufogóhangról nem is beszélve.” – tette hozzá Mike Cross, járműszerkezetért felelős főmérnök

Beltér

Lenyitott tetővel az XKR-S utastere legalább annyi irigy tekintetet vonz, mint a karosszéria, hiszen mindkettő egyértelműen tükrözi a modell egyedülálló adottságait.

Az XKR-S modellek kiváltsága a Jaguar Performance ülések karbonmintázatú bőrrel kárpitozott változata. A háttámlával egybe épített fejtámasszal, és a versenyövek befűzéséhez szükséges kivágásokkal ellátott ülések minden irányból fokozott megtámasztást biztosítanak a vezetőnek és utasának egyaránt a nagysebességű kanyarvétel során. A 16 irányban állítható, fűthető ülések megjelenését szénszálas mintázatú bőrbetétek és kontrasztos mikro-öltések teszik egyedivé.

A háromküllős, multifunkciós bőr sportkormány és a dombormintázatú, rozsdamentes acél pedálsor kivételesen jó érzékszervi visszajelzést biztosít. A prémium felület-kidolgozások sorában említést érdemel még a kapcsolók lágy tapintású festése, valamint a fényes fekete középkonzol. Az alapkivitelű, exkluzív sötét alumínium belső színvilág opcióként fekete zongoralakk festéssel is választható.

Jaguar XKR-S Convertible
Műszaki adatok

MOTOR ÉS ERŐÁTVITEL
Lökettérfogat (cm3)
5000
Hengerek száma
8
Szelep/henger
4
Sűrítési viszony
9,5:1
Furat/löket (mm)
92,5/93,0
Végáttétel
3,31:1
Sebességváltó
6-fokozatú automata
1. fokozat
4,17:1
2. fokozat
2,30:1
3. fokozat
1,52:1
4. fokozat
1,14:1
5. fokozat
0,87:1
6. fokozat
0,69:1
Hátramenet
3,40:1

MENETTELJESÍTMÉNYEK
0-100 km/óra (mp)
4,4
0-160 km/óra (mp)
8,7
100-180 km/óra (mp)
7,6
Végsebesség (km/óra)
300
Max. teljesítmény (LE/kW)
550/405
Teljesítmény/tömeg arány (kW/tonna)
226
Forgatónyomaték (Nm)
680
Forgatónyomaték/tömeg arány (Nm/tonna)
379
Közegellenállási együttható (Cd)
0,35-0,38

ÜZEMANYAG-FOGYASZTÁS
Városi (l/100km)
18,9
Országúti (l/100km)
8,6
Vegyes (l/100km)
12,3
Üzemanyagtartály kapacitása (liter)
71,0
NEDC vegyes üzemű CO2 (g/km)
292

MÉRETEK
Tengelytáv (mm)
2752
Nyomtáv elöl (mm)
1560
Nyomtáv hátul (mm)
1608
Teljes hosszúság (mm)
4794
Teljes szélesség, tükrök nélkül (mm)
1892
Teljes magasság (mm)
1312
Fordulókör sugara (m)
10,9

TÖMEG
EU: menetkész tömeg (kg)
1795

A feltüntetett adatok a gyártó saját méréseiből származnak, a változtatás jogát fenntartjuk.

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?