Mercedes-Benz F-Cell roadster: Vissza a múltba!

A Daimler Benz gyakornokainak közös projektjeként valósult meg az F-Cell Roadster. A jármű számos stílusjegyeket és technológiákat kölcsönöz a vállalat jelenéből és messzimúltjából, mint az üvegszálas kagylóülsek kézzel varrt bőr borítása, valamint a jármű Formula-1 ihletésű orr, és az üzemanyagcellás erőforrás. Továbbá, a hagyományos kormánykereket botkotmány váltja fel. Az F-Cell egy CO2 kibocsátás mentes elektromos jármű, melynek csúcssebessége 25 km/h. Vasárnapi „kikocsikázásra” kiválóan alkalmas.

Mercedes-Benz F-Cell ConceptAz első automobilnak tekinthető Patent Motorwagen – mely külseje ellenére nem egy átalakított hintó – 1886. január 29-én lett bejelentve a Szabadalmi Hivatalba, így ezt a dátumot nevezhetjük az automobil születésnapjának is. Habár már akkor sokan meglátták benne a nagy lehetőséget, nem volt egyértelműen pozitív a fogadtatása, így népszerűsítéséhez kellett egy kis asszonyi fortély. Hogy meggyőzze a hitetleneket a közlekedési eszköz praktikusságáról Benz felesége, Bertha 1888 nyarán két fiával együtt férje tudta nélkül útra kelt. Kora reggeltől sötétedésig autóztak, mígnem célba értek. Ezzel a 180 km-es úttal ők tették meg a világtörténelem első távolsági autóútját. Miután Bertha a gyakorlatban is bebizonyította, mire képes az automobil, és hogy a hosszú út során más baja nem esett, minthogy nyakig poros lett, a közvélemény is elfogadta az autót, ami teljesen felforgatta és megváltoztatta a világot.

Mercedes-Benz F-Cell ConceptNemcsak a korszakok, az anyagok is keverednek ebben a járműben. A csúcstechnológiájú karosszériához ugyanis fa berakásos utastér és kézzel varrt bőr kárpit tartozik. A múltat és a jövőt ötvöző őrült járgány különlegessége azonban nem merül ki a formai megoldásokban. A lényeg az ülések mögé van rejtve. Itt kapott helyet a hidrogénből elektromos áramot alakító üzemanyagcellás erőforrás, melynek teljesítménye 1,2 kilowatt, ami 1,6 lóerő leadására képes.

Mercedes-Benz F-Cell ConceptMásfél ló ereje még arra sem elég, hogy kihúzzon egy autót a garázsból – gondolhatnánk, ám köszönhetően a pillekönnyű karosszériának, ez az aprócska motor 25 km/órás sebességgel tudja repíteni az F-Cell Roadstert. A modern hintó egy feltöltéssel kb. 350 kilométert tud megtenni, azaz tizennégy órán keresztül képes a folyamatos működésre. Még ha a környezettudatos kis szerzet sebességével nem is felelne meg a jövő elvárásainak, mégis joggal léphetne a XI. század korszerű járműveinek sorába, mivel káros anyagok helyett csupán egy kis vízgőzt pöfög ki magából. A kormányt kár is keresni a képeken, a kétüléses nyitott roadster ugyanis akárcsak egy videojáték, joystick-kel irányítható.

Mercedes-Benz F-Cell ConceptA Mercedes-Benz F-Cell Roadster nem kerül sorozatgyártásra, csak a Mercedes tanulmányautó palettáját színesíti, pedig mennyi munka van mögötte! A jövő tervezőpalántái, százötven mérnökgyakornok, több mint egy éven keresztül alkotta meg a járgányt a Mercedes-Benz dizájnközpontjában.Mercedes-Benz F-Cell Concept

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?