Mercedes-Benz Silver Arrow Concept: Vissza a jövőbe!

Olykor nincs más szerepe a valóságnak, mint hogy elrugaszkodjunk tőle. A Mercedes Silver Arrow Conceptből soha nem lesz semmi, mégis csodálatos elmélázni merész vonalain…

A Mercedes-Benz immáron 125 éve a világ leginnovatívabb márkája. Amikor Gottlieb Daimler és Karl Benz az 1880-as években, egymástól függetlenül megalkották a magas fordulatszámú motort és az automobilt, lefektették a motorizált személyszállítás jövőjének alapkövét. Benz 1883 októberében megalapította a Benz & Co. céget Mannheimben; a Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) pedig 1890 novemberében alakult Cannstattban.

A Silver Arrow Concepttel a gyárt 125 éves autóipari innovációja előtt tiszteleg jövőbe mutató technós design-val a Mercedes-Benz Advanced Design of North America, akik egy rövid történetet is kreáltak az autóhoz, hiszen két törtészteszt bábú, azaz dummy szőkik meg az évszázados szépséggel egy rövidfilmben…

Ma a Mercedes-Benzt a világ legsikeresebb autóipari márkájaként tartják számon. Tökéletes műszaki megoldásainak színvonala, innovációs ereje és a számtalan autóipari legenda – mint pl. a szárnyas ajtós 300 SL – egyedülállóvá teszik a márkát. A Mercedes-csillag a leghíresebb autóipari emblémává vált, és egyben a világ egyik legismertebb márkajelzése is.

Mercedes-Benz Silver Arrow ConceptA Los Angeles-i autókiállításhoz hagyományosan kapcsolódó Design Challenge résztvevői ezúttal azt a feladatot kapták, hogy egy elképzelt Hollywood-i filmhez szerkesszenek látványos szuperkocsit. Ebből a próbatételből a Mercedes tervezői sem maradhattak ki, és a németországi és észak-amerikai stúdiók fejüket összedugva létrehozták a Silver Arrow Conceptet.
A kecses sportkocsi egyrészt a márka fél évszázaddal ezelőtti, legendás autójának, az Ezüst Nyílnak állít emléket – ezzel a névvel egyébként a harmincas évek végén még az Auto Union pályaautóit illették –, másrészt viszont egyértelműen felfedezhetők rajta az SLS AMG formai jegyei. Hogy a nagyérdemű el ne kezdjen spekulálni a lehetséges megvalósításról, elöl-hátul gigantikus, földközeli légterelő lapátokat szereltek a járműre, a kerekek pedig látszólag minden szükséges kapcsolatot (felfüggesztés, kormányzás, hajtás) nélkülözve lógnak a karosszériára biggyesztve.

Mercedes-Benz Silver Arrow ConceptA leírásból annyi kiderül ugyan, hogy a jármű külön kormánymű nélkül bármerre képes haladni, de a hajtási módozatot már nem dolgozták ki a tervezők. Így mindenki olyan erőforrást képzel az autó gyomrába, amit szeretne – a magunk részéről a kerekek futófelületébe integrált villanymotorokat képzelünk el, áramforrásként pedig az útfelület alá rejtett energia-csatornából, indukcióval táplálkozó szuperkapacitású kondenzátorok volnának méltók.

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?