Audi R8 Spyder V10: 220 felett…

Az Audi a 2016-os New York-i Nemzetközi Autószalonon mutatta be új nyitott, nagyteljesítményű sportautóját. Az új Audi R8 Spyder a nyitott autózás élményével együtt kínálja mély benyomást keltő menetteljesítményeit. Markáns formái és high-end technikái egyaránt jól érzékeltetik a négykarikás márka szakembereinek széles körű tudását és tapasztalatait.
Audi R8 Spyder

Az R8 Spyder két hátranyúló „uszonnyal” kiformált, könnyű vászontetővel készül. E különleges alakzatok úgy gondoskodnak a vászon megfeszítéséről, hogy közben – akárcsak a tetőrekesz nagyméretű fedele – harmonikusan illeszkednek a nagyteljesítményű sportkocsi atletikus formavilágába. Az elektromos mozgatású vászontető 50 km/s tempóig 20-20 másodperc alatt nyitható illetve zárható, míg a hátsó szélvédő a hátsó homlokfalba süllyeszthető. Felhúzott ablakok mellett csupán kismértékű turbulencia jellemzi a levegő karosszéria körüli áramlásait.

Audi R8 Spyder

A nyitott kétüléses modell száraz saját tömege 1612 kg. Szilárd vázaként a vegyes anyagfelhasználású, új fejlesztésű Audi Space Frame (ASF) karosszériaszerkezete szolgál, amely alumínium- és szénszál-erősítésű műanyag elemekből épül fel, előbbiek részaránya 79,6 százalék. Az így kialakított térbeli vázat elsősorban a küszöbök, az A-oszlopok és az első szélvédőkeret környezetében erősítették meg az R8 Coupé modellhez képest az Audi mérnökei. Az innovatív gyártástechnológiák alkalmazásával akár tíz százalékkal is csökkent az egyes alkatrészek tömege. Az eredmény pedig olyan nagymerevségű karosszéria, amely mindössze 208 kg-ot nyom, miközben torziós merevsége több mint 50 százalékkal nőtt.

Audi R8 Spyder

Az új Audi R8 Spyder V10 számára kettős befecskendezéssel működő, erőteljes középmotorja biztosít illő menetteljesítményeket. Az 5,2 literes, atmoszférikus erőforrást rendkívül érzékeny gázadási reakciók jellemzik. Mélyen zengő hangja – amelyet extrafelszerelésként a fényes fekete végcsövekben záródó sportkipufogó-rendszer erősíthet tovább – mindenkor gondoskodik a libabőrről.

Audi R8 Spyder

A 540 lóerő teljesítmény és a 6500-as percenkénti fordulatszámnál 540 newtonméter maximális forgatónyomaték a záloga a kiemelkedő menetteljesítményeknek: 0 – 100 km/h gyorsulás csupán 3,6 másodperc alatt és 318 km/h végsebesség. Fejlett gazdaságosságnövelő műszaki megoldásai, mint például szabadonfutó üzemmód, amelyben az R8 nyitott tengelykacsolóval „vitorlázik”, elődjéhez képest mintegy tíz százalékkal mérséklik üzemanyag-fogyasztását. Az új R8 Spyder így 100 km-ként átlagosan 11,7 liter benzint igényel csupán.

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?