Donkervoort D8 GTO-RS: Versenypályára vele

Az 1978-ban Joop Donkervoort által alapított kis holland manufaktúra olyan könnyű, de szélvész gyors roadstereket épít, melyek a versenypályán is megállják a helyüket, miközben – legalábbis néhány országban – a közutakon is szabadon közlekedhetnek. A Donkervoort-nél pedig azt ígérik, hogy a legújabb alkotásuk, a Donkervoort D8 GTO-RS minden eddiginél gyorsabb.
Donkervoort D8 GTO-RS

A Donkervoort modellek mind úgy festenek, mintha egy versenyautót és egy veterán autót gyúrtak volna össze, és ez alól a D8 GTO-RS sem kivétel. 2004-ben a D8 GTO-RS elődje a D8 RS a legendás nürburgringi versenypályán 15 másodpercet faragott a Porsche Carrera GT rekordján, a cég szerint azonban az új, 2016 nyarán érkező D8 GTO-RS még ennél is extrémebb lesz.

Donkervoort D8 GTO-RS

Az agresszív időutazó GTO az új hűtőrács, és a borotva éles dühös szemek mellett új felfüggesztést, átdolgozott fékrendszert és javított aerodinamikát kapott. Persze azért a teljesítményről sem feledkeztek meg a Donkervoort mérnökei, akik a Bosch szakembereivel közösen még tovább hegyezték az Audi 2.5 literes, öthengeres R5 TFSI blokkját.

Donkervoort D8 GTO-RS

Az Euro 6-os környezetvédelmi besorolást kapó új erőforrás pedig jobb vezethetőséget, és a rajtautomatikának, illetve a duplakuplungos sebességváltónak köszönhetően jobb gyorsulást is ígér. A GTO menetteljesítményéről még nem érkezett információ, de ha figyelembe vesszük azt, hogy a 380 lóerős mezei RS is 2.8 másodperc alatt gyorsult 0-ról 100 km/h-s sebességre, akkor bizony a GTO gyorsulása valóban lélegzetelállító lesz.

Donkervoort D8 GTO-RS

A Donkervoort nem titkolja, hogy a GTO képességeit ismételten a Nürburgringen szeretné próbára tenni, ahol az RS 7:14.89-es rekordját 2009-ben megdöntve 6 perc 48 másodperces idejével jelenleg a Radical az úr. És bár a rekorddöntés még várat magára a nettó 151 173 euróba kerülő D8 GTO-RS-nek így sem kell komoly hírverést csinálni, hiszen a Donkervoort a tervezett 40 autóból már el is adott 21-et.

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?