Audi TT RS: A legerősebb roadster

Minden idők legerősebb TT modelljét küldi versenybe az Audi, amelynek új fejlesztésű, öthengeres erőforrása 400 lóerőt teljesít, s semmi mással össze nem téveszthető hangon szól. A Coupé és a Roadster a Pekingi Autószalonon tartotta világpremierjét.
Audi TT RS Roadster

Erőteljes orr, nagyméretű légbeömlő nyílások, mélyre nyúló első légterelő és rögzített hátsó szárny – az Audi TT RS mindjárt az első pillantásra egyértelművé teszi, mekkora erő rejtőzik áramvonalas karosszériája alatt. Új fejlesztésű, öthengeres alumíniummotorja 400 lóerős, vagyis 60 lóerővel teljesít többet elődjénél, tekintélyes, 480 newtonméter maximális forgatónyomatékát pedig az első és a hátsó kerekekre továbbítja. A kerekek lehető legkisebb hajtásból eredő megcsúszása (kipörgés) melletti maximális gyorsulásról kipörgésgátló gondoskodik, a Roadster így álló helyzetből 3,9 másodperc alatt gyorsít fel 100 km/h-s tempóra – ennél gyorsabb még egy sorozatgyártású TT sem volt.

Audi TT RS Roadster

A brutális gyorsulást – valóságos zeneként a lóerőrajongók fülének – az öthengeres motor jellegzetes hanghatásai kísérik, amelyek a kipufogórendszer két nagyméretű ovális végcsövén hangzanak fel. A far további különlegessége az új, háromdimenziós hatású OLED-lámpatestek, amelyek első ízben itt jelennek meg az Audinál a sorozatgyártásban.

Audi TT RS Roadster

Ekkora erő feszes futómű hangolást igényel. Mindössze 1,34 méteres magasságával az Audi TT RS szorosan tapad az aszfaltra, éppoly könnyedén, mint amilyen biztosan uralva a kanyarokat. Kormányzása közvetlen visszajelzései révén pilótája szinte eggyé válhat az úttal, s forgassa bármilyen intenzíven is a kiváló fogású sportkormányt, a mélyre épített és határozottan kiformált oldalpárnákkal kialakított sportülések biztos pozíciót nyújtanak számára. A Roadster esetében elegendő egy gombnyomás a nyitott autózás élvezetéhez, amely nyomán vászonteteje – mintegy 50 km/h-ig akár menet közben is – automatikusan nyílik.

Audi TT RS Roadster

A TT RS utastere is különösen sportos stílusú, alumínium vagy szénszál-erősítésű műanyag (karbon) elemekkel illetve „RS” feliratokkal kiegészítve. Akárcsak az R8 modellekben, a vezető itt is közvetlenül a kormánykerékről, gombnyomással indíthatja be a motort – egyértelmű utalásként a versenysport világára. A menetdinamikai szabályozórendszer szintén ilyen különleges, úgynevezett szatellit-kezelőelemmel vezérelhető, igény szerint négy üzemmódban változtatva a TT RS alapvető karakterét, a hangsúlyosan kényelmestől egészen a kifejezetten sportosig. A kijelzők egyértelműen a vezetőre összpontosítanak.

Audi TT RS Roadster
Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?