Ford Model 40 Speedster: Kalapács alatt

A közelmúltban árverezték el a Ford egyik legelső tanulmányautóját, az 1934-es Ford Model 40 Speedstert. A korabeli versenyautókat idéző vörös kétülésesért 1,76 millió dollárt adott új tulajdonosa, így valószínűleg ez az egyik legértékesebb jármű, amelyet a Fordnál valaha készítettek.

A típus megszületése Henry Ford fiának, Edsel Fordnak köszönhető, aki 1925-től 1943-ban bekövetkezett haláláig igazgatta a vállalatot. Edsel a legenda szerint egy európai útja során szerzett élményei alapján rendelte meg az autót az 1932-ben megalapított Ford formatervező központ munkatársaitól, és miután kiállították az autót, saját maga használta azt. A Model 40 Speedster az elérhető legjobb műszaki megoldásokkal épült: az alacsony karosszéria burkolata alumíniumból készült, az orrába pedig egy 3,6 literes, 75 lóerős V8-as motor került.
Az autó Edsel Ford halála után évtizedekig állt egy raktárban a Fordnál, mielőtt 1999-ben egy ismert gyűjtőhöz, Bill Warnerhez került volna, aki mai, közel tökéletes állapotára hozta.

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?