BMW Concept Stunt G 310: Streetfighter

BMW Concept Stunt G 310 tanulmányának a legnagyobb dél-amerikai motorkerékpár kiállítás alkalmával tartott bemutatójával egészen új kategóriában jelenik meg a BMW. Az egyhengeres motorral készült tanulmánymodell a rendkívül mozgékony kaszkadőr-motorkerékpár kompromisszumot nem ismerő interpretációja.

BMW Concept Stunt G 310A BMW Concept Stunt G 310 megalkotásában nagy szerephez jutott a négyszeres motoros kaszkadőr világ- és Európa-bajnok Chris Pfeiffer sokéves tapasztalata. „A motoros „stunt-sport” igen sokrétű, egyben meglehetősen nehéz. Optimális eszköze a kompakt és különösen fordulékony motorkerékpár, amely emellett egyszerre robusztus és stabil, az agresszivitás és a teljes uralhatóság ideális ötvözete” – magyarázta Chris Pfeiffer.

BMW Concept Stunt G 310Minden fent említett tulajdonsággal felruházták a BMW Concept Stunt G 310 modellt és ez azonnal észre is vehető. Teljes egészében új fejlesztésű, egyhengeres blokkjának innovatív koncepciója igen kompakt méreteket tett lehetővé. Legfőbb különlegességei hátrafelé megdöntött hengere és 180 fokban elfordított hengerfeje, amelyeknek köszönhetően az aggregát optimális helyre kerülhetett a vázban és a hosszú lengőkar ellenére is a magas fokú agilitást segítő rövid tengelytávot alkalmazhattak a tervezők.

BMW Concept Stunt G 310Markáns háromdimenziós hatású felületek határozzák meg a Concept Bike intenzív érzelmeket ébresztő oldalnézetét. A precízen kidolgozott vonalak és a kontúrok kifejező játéka már álló helyzetben is a mozgás és a sebesség benyomását keltik. Különösen markáns formai elem az üzemanyagtartály oldalsó szárnymotívuma, amely hangsúlyosan kiemeli az említett hatásokat. Az összes vonal – a BMW Concept Stunt G 310 már-már játszi könnyedségű irányíthatóságára utalva – az első kerék felé mutat, miközben a felületek kompakt és zárt körvonalai a motorblokk környékére helyezik a vizuális súlypontot.

BMW Concept Stunt G 310Karcsú elölnézetében szintén jól érzékelhetők a BMW Concept Stunt G 310 agilis menettulajdonságai. Az üzemanyagtartály markáns stílusban kiformált felületei széles vállövet alkotnak, amelynek vizuális hatását az első rész is tovább erősíti. Az orrhoz hasonlóan a magasra emelt és könnyed far is a rendkívül gyors irányváltási képességekre utal, miközben a vizuális súlypontot szintén előrefelé tolja és a hasidommal közösen szintén az első kereket emeli ki.

BMW Concept Stunt G 310A kaszkadőr-motorkerékpárokra jellemző módosításokat Chris Pfeiffer sokéves professzionális motoros kaszkadőr pályafutása során gyűjtött tapasztalatai alapján alkalmazták a BMW Motorrad Design csapat szakemberei a BMW Concept Stunt G 310 konstrukcióján. Legfőbb céljuk az volt, hogy a kaszkadőr-motoros a lehető legmagasabb fokú szabadságot élvezhesse motorkerékpárja irányíthatóságában „aszfalttánca” során. A rögzíthető gázmarkolat akkor is állandó gázadást biztosít, ha éppen el kell engedni a kormányt.

BMW Concept Stunt G 310A tanulmánymodell színkoncepcióját a BMW Motorsport hagyományos színösszeállítása – fehér alapon piros és kék – határozza meg, ám ez alkalommal a brazil nemzeti színekkel megfogalmazott, modern interpretációban. A látványos neonsárga és neonzöld felületek alkotta dizájn igencsak figyelemfelkeltő. Az élénk neonszínek a motorkerékpár teljes törzsén végighúzódva emelik ki még jobban annak dinamikus vonalvezetését.

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?