Lexus LF-C2: Időutazó

A Lexus a Los Angeles-i premier után Európában, a Genfi Autószalonon is leleplezte LF-C2 tanulmányautóját. Az LF-C2 koncepció egy tanulmány jármű, amely egy 2+2-üléses nyitott sportautóban öltött testet, bemutatva a Lexus márka legfontosabb jövőbeni stílusjegyeit, valamint merész stílusirányzatát.

Lexus LF-C2Az LF-C2 koncepció eredménye egy igazán stílusos 2+2-üléses jármű, amelynek ötlete egy letisztult és egyszerű sportkupéból ered. Ahogy egy nyitott sportautóhoz illik, az LF-C2 koncepció a sportjárművek teljesítményét ötvözi a cabrio autók vezetési élményével. Az LF-C2 külső formatervezésében szembeötlő, ahogy az eltérő felületi alakzatok a fények különböző játékával kapcsolódnak egymáshoz. A formatervezők különleges éleket, sík felületeket és görbületeket alkalmaztak, amelynek köszönhetően az LF-C2 különböző nézőpontokból, illetve eltérő fényviszonyok mellett más és más karaktereit mutatja meg. A Lexus többrétegű fényezési eljárásával párosulva a jármű a nyitott luxus GT-k megdöbbentő és haladó szellemű újrafogalmazását öntötte különleges formába.

Lexus LF-C2Az aranysárga tónus egy többrétegű festési eljárásnak köszönhető. Az első, alapozó rétegre egy ezüstszínű bevonatot fújtak, az erre felhordott, és ezt visszatükröző sárga réteg pedig a ragyogó csillogást biztosítja. A fényezést egy felső, záró réteg teszi teljessé.

Lexus LF-C2“Ösztönösen vonz és inspirál minket minden, ami képes megragadni a fény szépségét. Ha valamit a megfelelő, ám egyedi megvilágításba helyezel, az emberek úgy látják majd azt, mint korábban soha” – hangsúlyozta Yasuo Kajino, az LF-C2-t megalkotó Lexus Formatervezési Divíziójának vezető formatervezője.

Lexus LF-C2A tanulmánymodell orrát a Lexusra jellemző, orsó formájú hűtőrács kísérleti változata emeli ki. A hűtőrács jól illusztrálja a Lexus magas szintű szakértelmét; egy kifinomult, fonott hálót formáz, amely különböző nézőpontból és eltérő fényviszonyok mellett változó megjelenést biztosít. Mindezt a Lexus sportautóira jellemző háromszög-alakú LED-fényszórók fogják közre, mellettük a stílusos irányjelzőkkel, amely egyben az LF-C2 A-oszlophoz vezető hullámának és az autó övvonalának is kiindulópontja. Az övvonal végigível a jármű nyílalakú karosszériáján egészen a lerövidített hátsó csomagtartóig. Az elülső lökhárítón található szélső nyílásokon át egyfelől folyamatos friss levegő jut a fékberendezésekhez, de a teljes karosszérián átfutó légáramlat egyben az autó orrát is stabilan tartja még nagy haladási sebességnél is.

Lexus LF-C2Az LF-C2 formáját egy a tanulmány elülső ütközőitől egészen a meredeken hajlított A-oszlopig tartó ív is meghatározza. Az oldalküszöbben kialakított kisméretű nyílások a hátsó fékekhez irányítják a levegőt, ami a ventillátor-szerű hátsó diffúzorokon át áramlik ki. Az autó hátuljának meghatározó eleme a Lexus tripla L-t formázó hátsó lámpája, valamint a kipufogó rendszer krómozott, négyszögletes kivezetése, amely egy igazán határozott, szemkápráztató kipufogó dizájnt jelent. A tanulmánymodell impozáns megjelenését erősítik az öt küllővel készült (a küllők közepénél kettéváló) 20-hüvelykes mattfényű keréktárcsák.

Lexus LF-C2Az autó belső terébe pillantva, szembeötlő az LF-C2 fényűző és tágas utastere, amely hibátlanul illeszkedik a sportos eleganciát sugárzó külsőhöz. A külső formaterv különleges hangulata az utastérben is folytatódik, mivel a jármű központi konzolja a hátsó csomagtartóból indulva egészen a műszerfalig végigfut az utastérben. A műszerfal formatervezése a funkcionális egyszerűség jegyében egyszerre vonzó, mégis lényegretörő. Az alsó nagyfelbontású monitor a központi konzolon elhelyezett érintőpad (Remote Touchpad) segítségével vezérelhető, míg a középső légbefúvó előtt klasszikus stílusú, analóg óra található. A vékony, bőrborítású kormány, akárcsak az ezt kiegészítő ülések is azt sugallják, hogy az LF-C2 a vérbeli pilóták autója.

Lexus LF-C2A tanulmánymodell belső terének dizájnerei az erőt és egyszerűséget sugárzó kiegyensúlyozott légkört igyekeztek hangsúlyozni, amely jól harmonizál főbb érzékeinkkel. A szürkésfehér bőrhuzat puhasága vonzza az érintést, az élmény a belső térben az ajtókban elhelyezett – az ablakok alatt végigfutó – LED fényekkel egészül ki. Az LF-C2 csábító utastere a nyitott kialakítás izgalmát ígéri egy igazán látványos roadsterben, amelyhez jó adag Lexus-féle fényűzés párosul.Lexus LF-C2

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?