MINI Superleggera Vision: Hagyományőrző

A BMW az idei Concorso d’Eleganza Villa d’Este rendezvényen egy felettébb különleges koncepcióval ünnepli az évtizedekre visszanyúló hagyományok és a kortárs szakértelem innovatív találkozását: a kocsi a nyitott tetős kétüléses élményautók exkluzív újraértelmezése, amit a MINI egy milánói székhelyű, hagyományait végletekig tiszteletben tartó tervező- és karosszériaépítő céggel közösen készített el.

A MINI Superleggera Vision egyfelől egy klasszikus kétüléses roadster, ami kompakt méreteivel és agilis irányíthatóságával a vezetés érzelmi oldalát hivatott kifejezni az elképzelhető legminimalistább stílusban, miközben a karosszéria alatt megbúvó elektromos hajtáslánc jellegzetesen modern dinamizmussal ruházza fel. A MINI és a Touring Superleggera együttműködésének gyümölcse egy minden részletében kidolgozott, egyedülálló modell, amely egy időtlen, varázslatos koncepcióban egyesíti a klasszikus karosszériaépítés hagyományait a MINI hamisítatlan egyéniségével.

MINI Superleggera VisionA koncepció tökéletes arányai már első pillantásra egyértelművé teszik az elektromos meghajtású MINI Superleggera Vision vezetési élményre tett ígéretét: a feszített motorháztető, a hosszú tengelytáv és a rövid túlnyúlások gondoskodnak a maximális élvezetről. Mint mindegyik MINI modell esetében, a kerekek ezúttal is szinte a karosszéria négy sarkába kerültek, ezáltal a lehető legnagyobb agilitást biztosítva. Az utascella kissé hátrébb került, amely tovább hangsúlyozza a koncepció dinamikus kialakítását. A MINI Superleggera Vision koncepció egyszerre kelt sportos, elegáns és dinamikus benyomást.

MINI Superleggera VisionA MINI Superleggera Vision elölről a MINI hagyományos formai jegyeivel büszkélkedik: két, kör alakú fényszóró fogja közre a hatszögletű hűtőrácsot, amik évtizedeken át erősített stílusjegyekként, kortárs újraértelmezésben teszik összetéveszthetetlenné a frontrészt. Az olyan feltűnő, klasszikus sportautós jegyek, mint a széles nyomtáv és a jellegzetes, erőtől duzzadó kerékívek, tovább erősítik a frontrész dinamikus megjelenését. A klasszikus MINI-versenycsíkok háromdimenziós domborításként futnak végig a motorháztetőn, miközben a zárt hűtőrács diszkréten utal a koncepció elektromos meghajtására. A két, hűtőrács elé helyezett ködlámpa a fényszórók kör-motívumát viszi tovább, ahogyan a jellegzetes, kör alakú légbeömlők is. A letisztult frontrészt egy szénszálas koptató zárja, amely ugyancsak a MINI Superleggera Vision sportosságát hangsúlyozza.

MINI Superleggera VisionKöszönhetően a nagy fémlemezeknek, a karosszérián alig található illesztési hézag, amely zárt hatást kelt és magas szintű eleganciát sugároz. A kifejezetten ehhez a koncepcióhoz kevert Como Blue fényezés szinte folyékony hatást kelt a karosszérián, ami így különösen kihangsúlyozza a kifinomult olasz formát. A részletesen kidolgozott felnik és az elegáns visszapillantó tükrök oldalnézetből emelik a koncepció exkluzivitását, míg a szénszálas küszöbök, ahogyan az első koptatók is, a MINI sportos karakterét hirdetik.

MINI Superleggera VisionA különleges koncepció hátsó részét extravagáns megoldások színesítik, amelyek egyszerre sugallnak dinamizmust és hirdetik a MINI, illetve a Touring Superleggera szokatlan stílusjegyeit. Miként az oldalsó „Touring” vonal kialakítása óriási mérnöki pontosságot, a szokatlan hátsó lámpák kialakítása egészen egyedi tervezői megoldásokat kívánt. A brit zászló motívumai szerint kialakított, szimmetrikusan tagolt lámpatestek a MINI Superleggera Vision koncepció brit gyökerei előtt hajtanak fejet, a LED-technológia alkalmazása a fényszórótestekben pedig az új MINI innovációjára utal. A szénszálas diffúzor a szénszálból készített első koptatóval és oldalsó küszöbökkel együtt a koncepció sportosságát hangsúlyozza.

MINI Superleggera VisionA MINI Superleggera Vision koncepció karosszériája és utastere tökéletes egységet alkot, amiket csupán az övvonalnál végighúzódó polírozott alumínium csík választ el vizuálisan egymástól. Az utastérben alkalmazott anyagok ránézésre és tapintásra is a hagyománytisztelő és lényegre törő járműépítést hirdetik. A tervezők számtalan helyen használtak kezeletlen alumínium felületeket, amelyek közül a legfeltűnőbb a műszerfal kialakítása. Ez utóbbi egyetlen alumínium lemezből készült, letisztult és fényezetlen felületeivel a szakszerű járműépítés művészetét hirdeti, akárcsak az ajtók és a háromküllős kormány. Az ajtók szerkezeti elemei a brit zászló motívumait ábrázolják, diszkréten utalva a koncepció brit gyökereire.

MINI Superleggera VisionA műszerfal közepére tervezett központi műszeregység az ikonikus MINI-embléma formáját rajzolja ki, amibe a két jobb oldalra helyezett, kör alakú, fém karimájú műszer mellett egy érintésérzékeny vezérlő egységet szereltek. A jobb oldali műszer egy elegáns, analóg óra, míg a másik kör alakú műszer a két ülés közé épített kamerát aktiválja, hogy a vezetés különösen élvezetes pillanatai egy teljes életre szóljanak.

Touring Superleggera
1926-os megalapítása óta a Touring Superleggera a fejlett autóipari járműtervezés és az egyedi, kézzel készített karosszériák előfutára. Az olasz műhely azon ritka cégek egyike, amelyek egészen az első skiccektől megtervezik a karosszériát és az egyedi autó életnagyságú mását, miközben részletesen kielemzik annak szerkezeti felépítését és végigviszik az összes felületkezelési- és összeszerelési eljárást. A Touring Superleggera teljesen egyedi, egyetlen példányban készülő, valamint limitált szériás modelleket és prototípusokat is készít. „El vagyunk ragadtatva, hogy a MINI kezdeményezett egy ilyen független együttműködést, ráadásul most először olasz műhellyel. A közös projektünk jól mutatja, hogy a MINI őrizni és ápolni kívánja a kézi karosszériaépítés modern szakértelmében rejlő értékeket” – mondta Piero Mancardi, a Touring Superleggera vezérigazgatója.
Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?